15 maja 2014

Wiosenna tarta z borówkami

I kolejna tarta, tym razem z borówkami amerykańskimi w roli głównej. Koncepcja bardzo podobna, żeby nie powiedzieć niemal identyczna jak w tarcie cytrynowej.  Cóż, tarta to doskonały punkt wyjścia dla wielu smakowitości, czy to słodkich, czy też bardziej wytrawnych. Dziś zamarzyły mi się owocki (to już chyba podświadoma tęsknota za latem), a że w sklepie znalazłam akurat borówki, to bez wahania po nie sięgnęłam i stały się one piękną i smaczną ozdobą mojej tarty. Liczę na to, że sezon truskawkowy zacznie się w tym roku szybciej, bo nie ukrywam, że nie mogę się już doczekać tarty z truskawkami.




Składniki:

Ciasto:
- pół kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- opcjonalnie 2 łyżki ciepłej wody

Masa:
- 250g serka mascarpone (1 opakowanie)
- 1 żółtko jaja kurzego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżeczki rumu

borówki amerykańskie (lub inne owoce) do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób jak w przepisie na tartę cytrynową.
Czyli łączymy mąkę, cukier puder, pokrojone w kostkę masło i wodę, a następnie zagniatamy tworząc jednolite ciasto. 
Następnie na 15 minut wkładamy je do zamrażalnika.


2. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na formie wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy je.



3. Następnie całość pokrywamy papierem do pieczenia i wkładamy na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180st.C.


4. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny i rum.


5. Gotowy krem rozprowadzamy na ostudzonym spodzie tarty.


6. A na koniec najprzyjemniejsza część – dekoracja owocami :)



7. Gotowe ciasto należy przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.



Bon appetit! 





1 komentarz: