3 marca 2014

Zapiekana przekąska brokułowa

Trzeba przyznać, że ciasto francuskie stwarza niewyobrażalnie szerokie spektrum możliwości kulinarnych. To z czym je połączymy zależy tylko od naszej inwencji …i aktualnej zawartości lodówki. Lubię tą swobodę i kiedy tylko nachodzi mnie ochota na szybką przekąskę, ciasto bądź nawet obiad chętnie po nie sięgam. Dziś połączyłam je z brokułem, cukinią, konserwową papryką i sosem serowym. Mam nadzieję, że i u Was sprawdzi się to połączenie. Dodatkowe/substytucyjne składniki mile widziane ;) 
PS: Przedstawione ilości składników starczają na ok. 2 porcje).




Składniki:

- 1 brokuł 
- 1 cukinia średniej wielkości
- pół papryki konserwowej
- ciasto francuskie (w zależności od wielkości formy od ½-1 opakowania)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 
- pół kostki sera typu roquefort
- 1 jajko
- ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Opłukany brokuł dzielimy na drobne różyczki i dusimy w niewielkiej ilości osolonej wody ok. 10 min (ewentualnie gotujemy na prze).


2. Cukinię natomiast kroimy w cienkie plastry, które następnie podsmażamy na oliwie z obu stron.


3. Paprykę kroimy w cienkie paski.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i płatem ciasta francuskiego, który koniczenie nakłówamy widelcem.


5. W międzyczasie ubijamy jajko wraz z przyprawami (u mnie są to: zioła prowansalskie, papryka, sól i pieprz) i dodajemy do niego pokrojony w plasterki ser.


6. Na cieście francuskim układamy przygotowane wcześniej warzywa i zalewamy je masą jajeczną.



7. Pieczemy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C.


8. Gotowa przekąska smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i zimno.

Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz