Trzeba przyznać, że ciasto francuskie stwarza niewyobrażalnie szerokie spektrum możliwości kulinarnych. To z czym je połączymy zależy tylko od naszej inwencji …i aktualnej zawartości lodówki. Lubię tą swobodę i kiedy tylko nachodzi mnie ochota na szybką przekąskę, ciasto bądź nawet obiad chętnie po nie sięgam. Dziś połączyłam je z brokułem, cukinią, konserwową papryką i sosem serowym. Mam nadzieję, że i u Was sprawdzi się to połączenie. Dodatkowe/substytucyjne składniki mile widziane ;)
PS: Przedstawione ilości składników starczają na ok. 2 porcje).
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 cukinia średniej wielkości
- pół papryki konserwowej
- ciasto francuskie (w zależności od wielkości formy od ½-1 opakowania)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- pół kostki sera typu roquefort
- 1 jajko
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Opłukany brokuł dzielimy na drobne różyczki i dusimy w niewielkiej ilości osolonej wody ok. 10 min (ewentualnie gotujemy na prze).
2. Cukinię natomiast kroimy w cienkie plastry, które następnie podsmażamy na oliwie z obu stron.
3. Paprykę kroimy w cienkie paski.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i płatem ciasta francuskiego, który koniczenie nakłówamy widelcem.
5. W międzyczasie ubijamy jajko wraz z przyprawami (u mnie są to: zioła prowansalskie, papryka, sól i pieprz) i dodajemy do niego pokrojony w plasterki ser.
6. Na cieście francuskim układamy przygotowane wcześniej warzywa i zalewamy je masą jajeczną.
7. Pieczemy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
8. Gotowa przekąska smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i zimno.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz