11 kwietnia 2013

Syrop imbirowy


„Mądry Polak po skzodzie” – to mądre powiedzienie znów się sprawdziło, kiedy przypomniałam sobie o cudownych właściwościach leczniczych imbiru, dopiero wtedy, gdy przeziębienie doprowadziło mnie na skraj wytrzymałości. No ale lepiej późno niż wcale i może właśnie dzięki niemu choroba opuściła mnie zaskakująco szybko. Z tego co zauważyłam nie jestem osamotniona w swoich zmaganiach, więc może i Wam przyda  się przepis na rozgrzewający, antyseptyczny syrop z imbiru, zwłaszcza, że wykazuje on dobroczynne działanie wspomagające leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu i stanów podgorączkowych. A tym, którzy się jeszcze uchowali pomoże wzmocnić układ odpornościowy. 




Składniki:

-kłącze świeżego imbiru
-pół cytryny
-ok 300ml wody
-2 łyżki cukru
-2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Kłącze imbiru obieramy i kroimy na cienkie plastry.



2. Umytą połówkę cytryny również kroimy w plastry.


3. Do małego rondelka nalewamy wodę, wrzucamy do niego imbir i zasypujemy cukrem.


4. Całość gotujemy ok  15 minut na małym ogniu.



5. Następnie dodajemy cytrynę i gotujemy jeszcze 3 minuty.


6. Ściągamy wywar z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

7. Dopiero do chłodnego syropu dodajemy miód (ponieważ w wyższych temperaturach traci on całkowicie swoje dobroczynne właściwości). Miód stanowi tu nie tylko rodzaj słodziku, ale również naturalnego konserwantu.

8. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonego uprzednio słoika i odstawiamy w ciemne miejsce.


9. Możemy pić go bez dodatków (jeśli nie przeszkadza Wam jego ostry posmak), mieszać z wodą lub dodawać do różnego rodzaju napojów np. herbaty.

Wracajcie do zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz