Musaka – to tradycyjne danie greckie, przygotowywane z
mielonego mięsa, ziemniaków i bakłażana. Odkryłam go dzięki mojej kuzynce,
która przez dłuższy czas mieszkała w Atenach i z zapałem zgłębiała tajniki
tamtejszej kuchni. Moja dzisiejsza wersja musaki, całkiem przez przypadek,
okazała się wegetariańska – nie żebym nie lubiła mięsa, po prostu wykorzystałam
do jej przygotowania to co akurat wpadło mi w ręce ;) Wam polecam zrobić to samo - dzięki temu uzyskacie swoje własne, niepowtarzalne danie.
Składniki:
- mały bakłażan
- 1 ziemniak
- pół czerwonej papryki (lub kilka skrawków różnokolorowej)
- garść zielonych oliwek
- kilka plastrów mozzarelli
- 2 duże plastry żółtego sera (np. goudy)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
1. Umytego bakłażana kroimy w talarki.
2. To samo robimy z ziemniakiem.
3. Następnie paprykę kroimy w drobną kostkę.
4. Na rozgrzanej oliwie smażymy na złoty kolor bakłażany i
ziemniaki (z obu stron).
5. Podsmażamy paprykę.
6. Wszystkie składniki układamy po kolei w żaroodpornym
naczyniu.
7. Całość przykrywamy „kołderką” z sera żółtego i zapiekamy
przez kilka miut (aż ser się rozpuści).
8. Musakę podajemy gorącą, opcjonalnie polaną sosem czosnkowym lub tzatziki.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz