7 marca 2013

Subtelny deser z mascarpone


Muszę się Wam przyznać, że jestem niereformowalnym łasuchem jeśli chodzi o wszelkie słodkości i nie wyobrażam sobie diety bez ich udziału. Bo i po co odmawiać sobie takich przyjemności skoro dostarczają mi tyle endorfin? Dziś też mnie wzięło na słodkie, dlatego przedstawiam przepis na prosty i delikatny  deser na bazie serka mascarpone. Polecam go zwłaszcza na jutro, a wszystkim kobietom życzę wszystkiego najlepszego.




Składniki
porcja dla 2 osób:

- ok 9 okrągłych biszkoptów
- 125g serka mascarpone (pół opakowania)
- pół szklanki naparu herbacianego
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej)
- garść migdałów w płatkach


Sposób przygotowania:

1. Sparzamy jajko. Oddzielamy białko od żółtka i ucieramy żółtko z cukrem (białko możemy wykorzystać np. do zrobienia bezy).


2. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładką masę.


3. W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki migdałów ciągle mieszając (łatwo je przypalić).


4. Biszkopty moczymy w zimnym naparze herbacianym i układamy na dnie naczynia.


5. Następnie zalewamy je połową przygotowanej masy.



6. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy pozostałą częścią masy.



7. Na górę kładziemy dżem (lub konfiturę) i posypujemy wystudzonymi płatkami migdałów.


8. Podajemy, gdy deser dobrze się schłodzi w lodówce (po kilku godzinach).


Bon appetit!


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz