Muszę się Wam przyznać, że jestem niereformowalnym łasuchem
jeśli chodzi o wszelkie słodkości i nie wyobrażam sobie diety bez ich udziału.
Bo i po co odmawiać sobie takich przyjemności skoro dostarczają mi tyle
endorfin? Dziś też mnie wzięło na słodkie, dlatego przedstawiam przepis na
prosty i delikatny deser na bazie serka
mascarpone. Polecam go zwłaszcza na jutro, a wszystkim kobietom życzę
wszystkiego najlepszego.
Składniki
porcja dla 2 osób:
- ok 9 okrągłych biszkoptów
- 125g serka mascarpone (pół
opakowania)
- pół szklanki naparu
herbacianego
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki dżemu z czarnej
porzeczki (lub konfitury wiśniowej)
- garść migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Sparzamy jajko. Oddzielamy
białko od żółtka i ucieramy żółtko z cukrem (białko możemy wykorzystać np. do
zrobienia bezy).
2. Dodajemy serek mascarpone i
miksujemy na gładką masę.
3. W międzyczasie na suchej
patelni prażymy płatki migdałów ciągle mieszając (łatwo je przypalić).
4. Biszkopty moczymy w zimnym
naparze herbacianym i układamy na dnie naczynia.
5. Następnie zalewamy je połową
przygotowanej masy.
6. Układamy kolejną warstwę
biszkoptów i zalewamy pozostałą częścią masy.
7. Na górę kładziemy dżem (lub
konfiturę) i posypujemy wystudzonymi płatkami migdałów.
8. Podajemy, gdy deser dobrze się
schłodzi w lodówce (po kilku godzinach).
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz