21 lutego 2013

Na zimowy obiad – leczo


A oto przepis na potrawę, która, mam nadzieję, przetrwa więcej niż jeden dzień (o ile nie zostanie zjedzona w nadmiarze). Leczo w wielkim garnku, tak jak bigos czy gulasz, to doskonała opcja, gdy planuje się w ciągu najbliższych dni mieć urlop od gotowania. Smakuje dobrze zarówno z ryżem jak i samym chlebem (bułką) i łatwo się je odgrzewa. 




Składniki:
- 1 kiełbasa
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- odrobina ketchupu, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Obieramy cebule, kroimy je w piórka i lekko podsmażamy.


2. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.2. 



3. Papryki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka z wysokimi brzegami, zasypujemy solą i smażymy pod przykryciem.

4. Cukinie również kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do papryki.




5. Całość dusimy ok 20 minut (mieszając co jakiś czas), aż warzywa zrobią się kleiste. Jeżeli nie są odpowiednio soczyste dolewamy pół szklanki wody.



6. Do paprykowo-cukiniowej mieszanki dodajemy cebulę z kiełbasą, przyprawy oraz przecier pomidorowy.


7. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby odparować nadmiar wody. Jeżeli leczo nadal jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę (rozpuszczoną uprzednio w odrobinie wody) i zagotowujemy ciągle mieszając.

8. Podajemy z ryżem, bułką, chlebem lub czymkolwiek co wpadnie nam w ręce.


Bon appetit!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz