A oto przepis na potrawę, która, mam nadzieję, przetrwa
więcej niż jeden dzień (o ile nie zostanie zjedzona w nadmiarze). Leczo w
wielkim garnku, tak jak bigos czy gulasz, to doskonała opcja, gdy planuje się w
ciągu najbliższych dni mieć urlop od gotowania. Smakuje dobrze zarówno z ryżem
jak i samym chlebem (bułką) i łatwo się je odgrzewa.
Składniki:
- 1 kiełbasa
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pszennej
- odrobina ketchupu, zioła prowansalskie, pieprz i sól do
smaku
Sposób
przygotowania:
1. Obieramy cebule, kroimy je w piórka i lekko podsmażamy.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.2.
3. Papryki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka z
wysokimi brzegami, zasypujemy solą i smażymy pod przykryciem.
4. Cukinie również kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do
papryki.
5. Całość dusimy ok 20 minut (mieszając co jakiś czas), aż warzywa zrobią się kleiste. Jeżeli nie są odpowiednio soczyste dolewamy pół szklanki wody.
6. Do paprykowo-cukiniowej mieszanki dodajemy cebulę z
kiełbasą, przyprawy oraz przecier pomidorowy.
7. Gotujemy jeszcze 5 minut, aby odparować nadmiar wody.
Jeżeli leczo nadal jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę (rozpuszczoną uprzednio w
odrobinie wody) i zagotowujemy ciągle mieszając.
8. Podajemy z ryżem, bułką, chlebem lub czymkolwiek co
wpadnie nam w ręce.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz