20 lutego 2013

Śródziemnomorska przekąska, czyli faszerowany bakłażan


Niezastąpiony, gdy chodzi nam po głowie lekki obiad lub ciepła kolacja. Psianka podłużna, bo tak botanicy określają swojskiego bakłażana lub inaczej oberżynę, jest niezwykle „wielofunkcyjna” i dobrze smakuje w każdej postaci. Dziś padło na opcję faszerowaną – a więc trochę porzeźbimy J




Składniki:
- 1 bakłażan
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 duże plastry sera żółtego np. gouda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie, pieprz i sól


Sposób przygotowania:

1. Kroimy bakłażana w pół i wydrążamy dwie powstałe w ten sposób łódeczki. Ja użyłam w tym celu małego noża i łyżeczki, ale można to zrobić przy pomocy różnorodnych narzędzi np. ząbkowanej łyżeczki do grejpfruta.


2. Miąższ z bakłażana kroimy w kostkę, to samo robimy z papryką.


3. Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie.


4. Dodajemy bakłażana i paprykę.



5. Kiedy warzywa zmiękną, dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy.



6. Gotowym farszem wypełniamy bakłażanowe łódki i przykrywamy je kołderką z żółtego sera.



7. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180st. C pieczemy bakłażany ok 15-20 minut.


8. Gotową przekąskę można podać z sosem czosnkowym (nie mogę mu się oprzeć) i ziołami. A dla bardziej głodnych, opcja z pieczonymi ziemniaczkami, która może uchodzić za danie obiadowe.


Bon appetit!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz