Przedstawiam dziś przepis na prosty, wegetariański obiad. Ciekawą
wariację na temat płatków orkiszowych, które standardowo powinny pojawiać się w
dziale „śniadania”. Te zwyczajnie wyglądające płatki mają w sobie zaskakująco
dużo wartości odżywczych – znacznie więcej niż inne produkty z pszenicy. Zawierają
błonnik, żelazo, białko i szereg witamin z grupy B i ponoć obniżają poziom
„złego” cholesterolu we krwi. Zasadniczo nie mam z nim problemów, ale i tak
wszystko co zdrowe i naturalne, w czasach wszechobecnego benzoesanu sodu, brzmi
kusząco. A do tego placuszki smakują wyśmienicie!
Składniki:
- szklanka otrębów orkiszowych
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 2 marchewki
- 1 jajko
- garść sezamu
- cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej słonecznikowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wsypujemy otręby do miski i zalewamy je ciepłą wodą, aby spęczniały (na ok 1h).
2. Obieramy marchewki i trzemy je na najdrobniejszych
oczkach tarki.
3. W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam, tak aby
uzyskał złotawy kolor.
4. Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka i lekko podsmażamy.
5. Następnie mieszamy wszystkie składniki: otręby, marchew,
sezam i cebulę. Do tak powstałej masy
wbijamy jajko.
6. Dużą łyżką formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanym
oleju po 3 minuty z obu stron.
7. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikiem.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz