20 lutego 2013

Placuszki orkiszowe - naturalnie


Przedstawiam dziś przepis na prosty, wegetariański obiad. Ciekawą wariację na temat płatków orkiszowych, które standardowo powinny pojawiać się w dziale „śniadania”. Te zwyczajnie wyglądające płatki mają w sobie zaskakująco dużo wartości odżywczych – znacznie więcej niż inne produkty z pszenicy. Zawierają błonnik, żelazo, białko i szereg witamin z grupy B i ponoć obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zasadniczo nie mam z nim problemów, ale i tak wszystko co zdrowe i naturalne, w czasach wszechobecnego benzoesanu sodu, brzmi kusząco. A do tego placuszki smakują wyśmienicie!




Składniki:
- szklanka otrębów orkiszowych
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 2 marchewki
- 1 jajko
- garść sezamu
- cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej słonecznikowy do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Wsypujemy otręby do miski i zalewamy je ciepłą wodą, aby spęczniały (na ok 1h).


2. Obieramy marchewki i trzemy je na najdrobniejszych oczkach tarki.




3. W międzyczasie prażymy na suchej patelni sezam, tak aby uzyskał złotawy kolor.


4. Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka i lekko podsmażamy.


5. Następnie mieszamy wszystkie składniki: otręby, marchew, sezam i  cebulę. Do tak powstałej masy wbijamy jajko.


6. Dużą łyżką formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z obu stron.


7. Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikiem.


Bon appetit!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz