30 stycznia 2013

Małe przyjemności – mini szarlotki


Szarlotka kojarzy się głównie z jesienną porą, kiedy to w sadach rumienią się jabłka, w takich ilościach, że nie sposób przerobić ich wszystkich na musy i soki. Miło w te coraz chłodniejsze wieczory cieszyć się kawałeczkiem czegoś słodkiego w domu wypełnionym cudownym aromatem cynamonu. Postanowiłam więc przygotować sobie trochę złotej jesieni w środku mroźnej zimy i było to stosunkowo proste.




Składniki:

- 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 2 łyżki cukru
- rulon ciasta francuskiego
- garść orzechów laskowych
- cynamon
- chili

Sposób przygotowania:

1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki.



2. Kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do rondelka (najlepiej o grubym dnie).



3. Dodajemy cukier, cynamon i odrobinę chili. Następnie gotujemy na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż do momentu uzyskania musu (jeżeli jabłka nie są wystarczająco soczyste – dolewamy trochę wody).


4. Orzechy kroimy na pół i dorzucamy do musu jabłkowego.



5. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku ok. 7cm i nakładamy na nie ostudzony mus.


6. Zaginamy rogi kwadratów i sklejamy je lekko zwilżonymi wodą palcami.


7. Gotowe szarlotki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st. C aż się zarumienią.


8. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi, które równoważą ostry smak chili.



Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz