30 stycznia 2013

Zapiekanka kukurydziana z kurczakiem


Dziś mysz zaprasza na pyszną słodko-pikantną zapiekankę z kurczakiem, musem kukurydzianym, jajkiem i czarnymi oliwkami. Nie będę ukrywać, że trzeba się przy niej nieco napracować, ale efekt jest godny poświęcenia. A zatem jeśli macie ochotę na coś niecodziennego to zapraszam do lektury.




Składniki:

- podwójna pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 2 cebule
- mały słoiczek czarnych oliwek
- odrobina parmezanu lub startego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- curry
- papryka ostra w proszku
- zioła prowansalskie (tak, są prawie we wszystkim co przygotowuję ;)
- imbir
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, usuwamy wszelkie „niedoskonałości” i kroimy w kostkę.

2. Zalewamy ją oliwą, dodajemy miód, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy. Marynujemy kurczaka jakiś czas (dowolnie – od godzinki do następnego dnia, w zależności od posiadanego czasu), a następnie smażymy na złoty kolor.


3. Gotujemy jajka „na twardo”, obieramy ze skorupki i kroimy je w plastry.


4. Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilkę na oliwie.


5. Kukurydzę miksujemy blenderem na gładką masę (możemy też dodać odrobinę curry), a następnie mieszamy ją z cebulą i smażymy jeszcze parę minut ciągle mieszając.


6. Odsączone oliwki kroimy w plastry.

7. I w ten sposób wszystkie składniki zapiekanki są gotowe. Teraz wystarczy ułożyć je warstwowo w żaroodpornym naczyniu w kolejności: kurczak, masa kukurydziano-cebulowa, jajko, oliwki, jeszcze raz masa kukurydziano-cebulowa i parmezan/ser żółty.


8. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150st.C około 10-15 minut, a następnie podajemy – uwaga gorące ;)



Bon appetit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz