Dziś mysz zaprasza na pyszną słodko-pikantną zapiekankę z
kurczakiem, musem kukurydzianym, jajkiem i czarnymi oliwkami. Nie będę ukrywać,
że trzeba się przy niej nieco napracować, ale efekt jest godny poświęcenia. A
zatem jeśli macie ochotę na coś niecodziennego to zapraszam do lektury.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 2 cebule
- mały słoiczek czarnych oliwek
- odrobina parmezanu lub startego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- curry
- papryka ostra w proszku
- zioła prowansalskie (tak, są prawie we wszystkim co
przygotowuję ;)
- imbir
- sól i pieprz
Sposób
przygotowania:
1. Pierś z kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, usuwamy
wszelkie „niedoskonałości” i kroimy w kostkę.
2. Zalewamy ją oliwą, dodajemy miód, posypujemy przyprawami
i dokładnie mieszamy. Marynujemy kurczaka jakiś czas (dowolnie – od godzinki do
następnego dnia, w zależności od posiadanego czasu), a następnie smażymy na
złoty kolor.
3. Gotujemy jajka „na twardo”, obieramy ze skorupki i kroimy
je w plastry.
4. Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilkę na
oliwie.
5. Kukurydzę miksujemy blenderem na gładką masę (możemy też
dodać odrobinę curry), a następnie mieszamy ją z cebulą i smażymy jeszcze parę
minut ciągle mieszając.
6. Odsączone oliwki kroimy w plastry.
7. I w ten sposób wszystkie składniki zapiekanki są gotowe.
Teraz wystarczy ułożyć je warstwowo w żaroodpornym naczyniu w kolejności:
kurczak, masa kukurydziano-cebulowa, jajko, oliwki, jeszcze raz masa
kukurydziano-cebulowa i parmezan/ser żółty.
8. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150st.C około 10-15
minut, a następnie podajemy – uwaga gorące ;)
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz