30 stycznia 2013

Expressowe penne z tuńczykiem


Mało czasu na obiad? Może coś śródziemnomorskiego co z łatwością da się przygotować podczas siesty  (i jeszcze starcza czasu żeby się zdrzemnąć). Penne z tuńczykiem to jedna z tych potraw, które kocham za to, że są gotowe w kilka minut. Ponadto do jej stworzenia używa się składników, które nie psują się zbyt szybko, a więc to doskonała opcja na wakacyjny obiad w terenie (np. na campingu). Łatwe, szybkie i pyszne – idealne J




Składniki:

- puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
- puszka przecieru pomidorowego
- 5 garści makaronu penne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól

Sposób przygotowania:

1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (ok 15 min).

2. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.


3. Dodajemy tuńczyka, zioła prowansalskie i przecier pomidorowy.




4. Sos ściągamy z ognia, gdy zacznie bulgotać.


5. Mieszamy makaron z sosem i gotowe. Można przed podaniem posypać szczyptą parmezanu (ja polecam Parmigiano Regiano            – o którym pisałam kilka postów wcześniej).



Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz