Mało czasu na obiad? Może coś śródziemnomorskiego co z
łatwością da się przygotować podczas siesty
(i jeszcze starcza czasu żeby się zdrzemnąć). Penne z tuńczykiem to
jedna z tych potraw, które kocham za to, że są gotowe w kilka minut. Ponadto do
jej stworzenia używa się składników, które nie psują się zbyt szybko, a więc to
doskonała opcja na wakacyjny obiad w terenie (np. na campingu). Łatwe, szybkie
i pyszne – idealne J
Składniki:
- puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
- puszka przecieru pomidorowego
- 5 garści makaronu penne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól
Sposób
przygotowania:
1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (ok 15 min).
2. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy
przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodajemy tuńczyka, zioła prowansalskie i przecier
pomidorowy.
4. Sos ściągamy z ognia, gdy zacznie bulgotać.
5. Mieszamy makaron z sosem i gotowe. Można przed podaniem
posypać szczyptą parmezanu (ja polecam Parmigiano Regiano – o którym pisałam
kilka postów wcześniej).
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz