10 stycznia 2013

Niezapomniany smak – Parmigiano Reggiano

Dzisiejszy post będzie miał nieco inną formę, ponieważ chcę opowiedzieć Wam o parmezanie – tym najprawdziwszym włoskim, którego smak śni mi się po nocach ;) i przypomina czasy, kiedy odbywałam swoją studencką praktykę w Bolonii. 




Parmigiano reggiano to marka parmezanu najwyższej jakości, produkowanego we włoskim regionie Emilia Romagna (którego stolicą jest właśnie Bolonia).


Jako najstarszy parmezan w Italii (jego recepturę znali ponoć już Etruskowie) posiada on swój własny znak towarowy, dzięki czemu można go odróżnić od popularnego, ale nieco mniej wykwintnego Grana Padano (jak zauważyłam w Polsce są one podstępnie sprzedawane w podobnej cenie, choć znacznie różnią się jakością – a więc nie dajcie się robić w „konia”) .


Produkowany jest on tylko ze świeżego krowiego mleka oraz soli (żadne konserwanty nie wchodzą w grę, czego nie przestrzega się przy produkcji konkurencyjnych wyrobów), według pradawnej receptury, w dużej mierze bez użycia maszyn. Konsorcjum Parmigiano Reggiano pilnuje, aby ser był produkowany tylko od kwietnia do listopada, czyli wtedy kiedy krowy żywią się świeżą trawą (cóż za perfekcjonizm).





Wyróżniamy 3 typy parmezanu PR, w zależności od długości okresu dojrzewania:
  • Młody (tzw. fresco) – który dojrzewał mniej niż 18 miesięcy,
  • Stary (tzw. vecchio) – który dojrzewał od 18-24 miesięcy,
  • Super stary (tzw. stravecchio) – który dojrzewał od 24-36 miesięcy, ma najwyższą cenę i najbardziej wyrazisty smak.

Można podawać go w małych kosteczkach lub płatkach skropionych octem balsamicznym (np. z Modeny) albo posypywać nim wszelkie włoskie (i nie tylko) potrawy. Doskonale pasuje do niego kieliszek czerwonego wina. Chyba każdy kto poznał jego smak, przyzna, że jest wyjątkowy i niezapomniany. Mi osobiście kojarzy się nieco z ananasem ;) Polecam!


Źródło: http://www.parmigiano-reggiano.it 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz