Składniki:
- 2 filety z łososia
- łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny ( + odrobina skórki z cytryny)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- ostra papryka w proszku
- pieprz i sól
- 3 ziemniaki
- 2 świeże pomidory
- curry
- tymianek
Sposób przygotowania:
1. W zimnej wodzie opłukujemy filety łososia i układamy je w naczyniu o wyższych brzegach, w którym będziemy je marynować.
2. Do oliwy wyciskamy czosnek.
3. Dodajemy miód ...
4. ... sok i skórkę z cytryny ...
5. ... oraz paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
6. Gotową marynatą zalewamy płaty łososia.
7. Następnie odstawiamy go na noc do lodówki.
8. Następnego dnia myjemy ziemniaki, kroimy je w łódki, zalewamy oliwą z oliwek i posypujemy curry, ziołami prowansalskimi, papryką, tymiankiem, solą i pieprzem.
9. Następnie wykładamy łososia oraz ziemniaki na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
10. W temperaturze 180st. C pieczemy aż do momentu, kiedy łosoś się lekko przypali (pamiętajmy, że zbrązowieje szybciej ze względu na dodatek miodu) - powinno to potrwać ok 30 min.
11. W międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je w łódki, a następnie układamy na dużym talerzu, na który wykładamy upieczonego łososia i ziemniaczki.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz