28 grudnia 2012

Ryba jest dobra na wszystko - czyli łosoś miodowo-cytrynowy

Po małej przerwie wracam ze smakowitą propozycją na zdrowy (bo rybi) obiadek. Tym razem w roli głównej król Skandynawii - łosoś, a u jego boku wierny wianuszek pieczonych ziemniaków i świeżych pomidorów.




Składniki:

- 2 filety z łososia
- łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny ( + odrobina skórki z cytryny)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- ostra papryka w proszku
- pieprz i sól
- 3 ziemniaki
- 2 świeże pomidory
- curry
- tymianek

Sposób przygotowania:

1. W zimnej wodzie opłukujemy filety łososia i układamy je w naczyniu o wyższych brzegach, w którym będziemy je marynować.

2. Do oliwy wyciskamy czosnek.


3. Dodajemy miód ...


4. ... sok i skórkę z cytryny ...


5. ... oraz paprykę, zioła prowansalskie, sól i pieprz.


6. Gotową marynatą zalewamy płaty łososia.


7. Następnie odstawiamy go na noc do lodówki.


8. Następnego dnia myjemy ziemniaki, kroimy je w łódki, zalewamy oliwą z oliwek i posypujemy curry, ziołami prowansalskimi, papryką, tymiankiem, solą i pieprzem.


9. Następnie wykładamy łososia oraz ziemniaki na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.


10. W temperaturze 180st. C pieczemy aż do momentu, kiedy łosoś się lekko przypali (pamiętajmy, że zbrązowieje szybciej ze względu na dodatek miodu) - powinno to potrwać ok 30 min.


11. W międzyczasie myjemy pomidory i kroimy je w łódki, a następnie układamy na dużym talerzu, na który wykładamy upieczonego łososia i ziemniaczki.


Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz