12 września 2012

Sunday morning

Wspomniana już konfitura cebulowa może zagościć na naszym stole (lub w łóżku - jeśli jest to weekendowy poranek) nie tylko w obecności deski serów. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek. Na przykład takich z gorgonzolą i suszonymi pomidorami. A do takiego śniadaniowego zestawu można dołączyć też miseczkę lekkiej greckiej sałatki.




Składniki:

kanapki:
- pełnoziarnista bułka
- kilka kawałków gorgonzoli, roqueforta lub innego sera typu blue
- 2 łyżeczki konfitury cebulowej
- kilka pomidorów suszonych
- kilka listków świeżej bazylii 

sałatka:
- garść pomidorków typu cherry
- garść czarnych oliwek
- 1/4 kostki fety
- szczypta ziół prowansalskich
- łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie polewa na bazie octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

1. Kroimy bułkę i układamy na niej ser oraz pomidory.
2. Całość smarujemy konfiturą i dekorujemy listkami bazylii


3. Kroimy fetę w małe kosteczki.
4. Pomidorki cherry i oliwki kroimy na pół.
5. Mieszamy wszystko w niewielkiej miseczce wraz z oliwą i ziołami.


Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz