Wspomniana już konfitura cebulowa może zagościć na naszym stole (lub w łóżku - jeśli jest to weekendowy poranek) nie tylko w obecności deski serów. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek. Na przykład takich z gorgonzolą i suszonymi pomidorami. A do takiego śniadaniowego zestawu można dołączyć też miseczkę lekkiej greckiej sałatki.
Składniki:
kanapki:
- pełnoziarnista bułka
- kilka kawałków gorgonzoli, roqueforta lub innego sera typu blue
- 2 łyżeczki konfitury cebulowej
- kilka pomidorów suszonych
- kilka listków świeżej bazylii
sałatka:
- garść pomidorków typu cherry
- garść czarnych oliwek
- 1/4 kostki fety
- szczypta ziół prowansalskich
- łyżka oliwy z oliwek
- opcjonalnie polewa na bazie octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Kroimy bułkę i układamy na niej ser oraz pomidory.
2. Całość smarujemy konfiturą i dekorujemy listkami bazylii
3. Kroimy fetę w małe kosteczki.
4. Pomidorki cherry i oliwki kroimy na pół.
5. Mieszamy wszystko w niewielkiej miseczce wraz z oliwą i ziołami.
Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz