15 września 2012

guacamole - czyli meksykańskie śniadanko

Wspominałam już, że moim ulubionym kolorem jest zielony? Pewnie właśnie dlatego tak mi smakuje ta meksykańska salsa z awokado (podawana zazwyczaj z plackami tortilli lub nachos). A może dlatego, że tak szybko się ją przyrządza ...




Składniki:

- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- 1 suszona papryczka chilli (lub szczypta chilli w proszku)
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Wydrążamy miąższ z awokado i umieszczamy go w wysokim naczyniu.
2. Wciskamy sok z połowy limonki.
3. Dorzucamy pozostałe składniki - czosnek, papryczkę, oliwę i sól.
4. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę.
5. Gotową salsą smarujemy pieczywo lub tortillę.


Bon appetit!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz