2 września 2012

Smaki Italii, czyli pizza rybaka

Kiedy mam trochę więcej czasu (lub olbrzymią ochotę na coś włoskiego) pozwalam sobie na przygotowanie pizzy. Trzeba przyznać, że wymaga ona nieco więcej uwagi niż makaron z sosem, ale warto się postarać, bo efekt jest wyborny.





Skłądniki:

ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- 50g drożdży piekarskich (pół kostki)
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek

pozostałe składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200g przecieru pomidorowego (ok pół kartonika)
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- sól wg uznania
- garść rucoli


Sposób przygotowania:

1. W małym rondelku podgrzewamy delikatnie mleko z cukrem.
2. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę ziół prowansalskich i sól, wlewamy wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże, po czym całość starannie ugniatamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sól.
5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Smarujemy obficie sosem pomidorowym.
7. Układamy rozdrobnionego widelcem tuńczyka.
8. Posypujemy drobno startym serem.
9. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st.C przez ok 40 minut, aż brzegi ciasta zbrązowieją.
10. Przed podaniem pizzę posypujemy listkami rucoli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz