Skłądniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki wody
- 50g drożdży piekarskich (pół kostki)
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
pozostałe składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 200g przecieru pomidorowego (ok pół kartonika)
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- sól wg uznania
- garść rucoli
Sposób przygotowania:
1. W małym rondelku podgrzewamy delikatnie mleko z cukrem.
2. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na parę minut w ciepłe miejsce.
3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, szczyptę ziół prowansalskich i sól, wlewamy wodę, oliwę i rozpuszczone drożdże, po czym całość starannie ugniatamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i sól.
5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Smarujemy obficie sosem pomidorowym.
7. Układamy rozdrobnionego widelcem tuńczyka.
8. Posypujemy drobno startym serem.
9. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st.C przez ok 40 minut, aż brzegi ciasta zbrązowieją.
10. Przed podaniem pizzę posypujemy listkami rucoli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz