Składniki:
- ok 200g makaronu penne (pół paczki)
- duża cukinia
- dwie garści rucoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250g serka mascarpone
- papryczka chilli (suszona)
- otarta suszona mięta
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- curry
Sposób przygotowania:
1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (tak aby był lekko twardawy).
2. W międzyczasie myjemy cukinię i wycinamy z niej bardzo cienkie paski przy pomocy obieraczki lub noża do sera.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek (na ok 1 minutę, uważamy żeby nie zrobił się brązowy, bo wtedy stanie się gorzki).
4. Dodajemy cukinię i smażymy (mieszając od czasu do czasu) aż do momentu kiedy zmięknie i lekko zbrązowieje.
5. Dodajemy serek mascarpone oraz przyprawy i mieszamy aż sos stanie się jednolitą masą.
6. Na koniec do sosu dodajemy rucolę i zalewamy nim makaron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz