2 września 2012

Penne z cukinią i rucolą

Szybki letni obiad? Czemu nie! Przy tym daniu nie trzeba spędzać w kuchni pół dnia, można za to delektować się nim w ogrodzie, korzystając z ostatnich podrygów lata.





Składniki:

- ok 200g makaronu penne (pół paczki)
- duża cukinia
- dwie garści rucoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250g serka mascarpone
- papryczka chilli (suszona)
- otarta suszona mięta
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- curry

Sposób przygotowania:

1. W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente (tak aby był lekko twardawy).
2. W międzyczasie myjemy cukinię i wycinamy z niej bardzo cienkie paski przy pomocy obieraczki lub noża do sera.
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek (na ok 1 minutę, uważamy żeby nie zrobił się brązowy, bo wtedy stanie się gorzki).
4. Dodajemy cukinię i smażymy (mieszając od czasu do czasu) aż do momentu kiedy zmięknie i lekko zbrązowieje.
5. Dodajemy serek mascarpone oraz przyprawy i mieszamy aż sos stanie się jednolitą masą.
6. Na koniec do sosu dodajemy rucolę i zalewamy nim makaron.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz