W tygodniu jedyną rzeczą na jaką mam czas rano to jogurt z musli. Dlatego też bardzo się cieszę kiedy nadchodzi upragniony weekend i mogę sobie pozwolić na coś bardziej ekstrawaganckiego. Tym razem padło na croisanta w nieco odmiennym (bo nie słodkim) wydaniu. To ciekawy i szybki sposób na weekendowe śniadanie w łóżku.
Składniki:
- 2 croisanty
- bałkańska pasta ajvar (opcjonalnie pesto rosso)
- łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków bazylii
- pomidor
- 2 jajka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kroimy croisanty na pół.
2. Smarujemy je ajvarem (to bałkańska, delikatnie pikantna pasta z papryki, bakłażanów, pomidorów i czosnku).
3. Sparzamy pomidora i kroimy go w cienkie plastry, którymi pokrywamy croisanty.
4. Na rozgrzanej oliwie smażymy jajka posypane solą i pieprzem, aż do momentu kiedy żółtko będzie już prawie całkowicie ścięte.
5. Sadzone jajka kładziemy na kanapkach i dekorujemy je listkami bazylii.
Smacznego!
Pychota!
OdpowiedzUsuń